Ulf G. Åhslund - En sann inspiratör

En gång i mitten av 60-talet, spelade gitarristen Ulf G. Åhslund en skolkonsert i min hemort Hyltebruk. Jag var där, i gamla sunkiga biografen FORUM, tillsammans med alla elever och lärare från Hyltebruks realskola.

Ulf G. Åhslund var en mycket karismatisk artist och hans framträdande blev otroligt uppskattat och följdes av dånande applåder, som aldrig ville ta slut. Särskilt uppskattat var Ulfs tilltag att låta en elev komma upp på scenen med uppgiften att intervjua Ulf. Det blev succé! Publiken skrattade hejdlöst när det visade sig att Ulf, på ett klurigt sätt tillsammans med eleven, intervjuade sig själv.

Efter konserten kände jag mig härligt upprymd och mycket inspirerad.

Dagen därpå spelade Ulf samma konsert för eleverna i Långaryds folkskola, en mil norr om Hyltebruk. Efter ännu en bejublad konsert, bjöds Ulf på lunch hemma hos musikläraren och kantorn Hjalmar Björkman. Senare på eftermiddagen kom den framsynte Björkman på idén att dokumentera Ulfs gitarrspel och spelade in ett rullband, där Ulf spelar flera stycken från sin konsert.

Björkman var god vän med min far och kände väl till att jag spelade klassisk gitarr, så jag fick rullbandet som gåva!! Jag var eld och lågor och lyssnade på bandet om och om igen. Det var otroligt inspirerande och jag minns särskilt att jag plankade och lärde mig Ulfs arrangemang av Jobims, ”One Note Samba”.

42 år senare ringer telefonen hemma hos mig i Malmö. Det var Ulf G. Åhslund som hört min CD med musik från 50-talet på radio och ville uttrycka sin uppskattning över mitt spel. Jag blev verkligen överraskad och glad att en så betydande svensk gitarrlegend tog sig tid att ringa. Ulf uttryckte sig kort och precist och ville nog inte tala med mig någon längre stund. Han ville bara säga att han tyckte om klangen och intensiteten i mitt spel. Men jag höll honom kvar och berättade historien om rullbandet, som jag så många gånger lyssnat på och inspirerats av.

Det blev tyst en stund i luren, innan Ulf drog sig till minnes och skrattade till. Han sa att han tyckte det var en fin historia och jag kunde märka på hans röst, att han blev både glad och rörd.

Inspiration och kickar, som sätter igång lusten, är det som gör att det blir som det blir i livet.
Ulf G.Åhslund är en av de gitarrister som gett mig kickar och lust att fortsätta med det klassiska gitarrspelet. Nu är det särskilt roligt att jag med mina CD-inspelningar kunde ge honom något tillbaka. Kanske bara en stunds njutning, eller kanske också lust och inspiration. Med sitt telefonsamtal gav han mig, efter alla år, än en gång inspiration och lust.