Musikgruppen "Musik från fem sekler"

Hallå! Du som studerar på musikhögskola, tänk på att spela tillsammans med dina studiekamrater! Bilda ensembler och känns det bra, så låt samspelet fortsätta efter utbildningens slut!

En musikhögskola är en enorm resurs. Förmodligen hamnar du inte längre fram i livet i ett sammanhang med så många musiker omkring dig. Så passa på! Utnyttja situationen! Knyt kontakter och skapa nätverk.

Under min egen studietid på musikhögskolan spelade jag gitarrduo med min studiekamrat Christer Karlberg, som spelade tillsammans med flöjtisten Bo Nyberg, som spelade tillsammans med sångerskan Gudrun Einarsdottir, som sjöng tillsammans med mig.

Snart insåg vi vad vi höll på med och slog oss ihop till en större ensemble. Efter något år hoppade Christer Karlberg av och sångerskan Gudrun Einarsdottir, flöjtisten Bo Nyberg, och jag själv, bildade ensemblen ”Musik från fem sekler”.

Väl klara med våra studier engagerades vi flera år av Svenska Rikskonserter.
Det var en tid som präglades av ”Kulturpropositionen 1974”, då kulturen skulle spridas över hela landet och vara tillgänglig för alla.

Vi var glada och upprymda och det kändes förlösande. Vi hade skrivit kontrakt med Rikskonserter och framför oss låg flera månaders turnerande. Nu var vi igång!

Vår producent Sten Danielsson gillade vår ensemble. Han hjälpte och stöttade oss under flera år. Vi anställdes med månadslön och bokades på ett 50-tal konserter i månaden. Vi turnerade runt i hela Sverige och spelade på alla möjliga och omöjliga ställen, oftast flera konserter om dagen.

På dagtid blev det skolor, äldreboende, fängelser, industriluncher m.m. och på kvällstid offentliga konserter. Vi körde själva runt med bil, men under en månad hade vi till och med egen chaufför, betald av Rikskonserter !!

Repertoaren sträckte sig från Alonso Muddaras 1540-tal, till nyskriven musik speciellt komponerad för vår ensemble.

Det här kan låta som rent slavarbete, men vi var unga och ville inget annat än ut och spela, så vi hade väldigt kul och vi lärde oss otroligt mycket av att spela så många konserter.

Gudrun vår sångerska, som tråkigt nog inte är med oss längre, sjöng med en ren, klar och mycket vacker röst. Hon var snabb och intelligent och hade koll på allt. Hennes dagboksanteckningar från konsertperioderna är underbara. (se bild nedan)

Bo Nyberg är en härlig musiker, med ett mycket brett register. Hans förmåga att improvisera obligata stämmor i våra arr. av te.ex Bellman, var otroligt inspirerande.

Jag själv bidrog med lutspel, altgitarr och gitarrspel. Självklart blev det mycket ackompanjemang, men jag spelade också solo vid varje konsert.

Image
Image
Image
Image