Gunnar Spjuth får kungligt pris

Image

Jag hade satt på mig fracken för att ännu en gång gå på konsert, äta mat och partaja på Kungliga Musikaliska Akademiens årliga sammankomst. Förra året överraskades jag över att hitta Stefan Löfvenius bland pristagarna, och i år skymtade jag ännu ett bekant ansikte, Gunnar Spjuth, lektor i gitarr vid Musikhögskolan i Malmö. Spjuth tilldelades det pedagogiska priset ur en gravid Victoria Bernadottes hand.

Första gången jag träffade Gunnar Spjuth var när en av mina vänner, Dan Henriksson, lät mig vara med på sin lektion för just Gunnar Spjuth. Det slutade med att, istället för att ha lektion, pratade vi om en mängd olika typer av musik och om att spela in skivor.

SÅ GUNNAR HUR KÄNDES DET ATT FÅ PRISET?

Mycket bra! Efter snart 40 års undervisning på Musikhögskolan i Malmö, många år på flera folkhögskolor och ett stort antal konserter, känns det kanon att bli uppmärksammad på ett så festligt sätt. Priset är inget man kan söka, så det dök upp som en fullständig överraskning.


VARFÖR FICK JUST DU PRISET?

Varför just jag fick priset vet jag inte, men Musikaliska Akademiens motivering lyder: ”Göran Lagerwalls Musikstipendium tilldelas Gunnar Spjuth.
I sin egenskap av lektor i gitarrspel vid Musikhögskolan i Malmö har han vunnit stor uppskattning för sin inspirerande pedagogiska gärning liksom för sina konstnärliga och högskolepedagogiska utvecklingsarbeten.”

VAD HAR DU FÖR PLANER FÖR FRAMTIDEN?

Jag har just spelat in en CD tillsammans med cellisten Hege Waldeland. CD:n släpps tidigast sommaren 2012. Vi spelar musik av Gnattali, de Falla, Villa-Lobos, samt nyskriven fräck musik av Malmötonsättarna Rolf Martinsson och Staffan Storm. Jag jobbar även vidare som lektor i gitarr vid Musikhögskolan i Malmö. Till våren 2012 har vi fyra studenter som ger sin examenskonsert, tre musikerstudenter och en student på IE-utbildningen. Det bådar gott för framtiden.

Text: Patrik Karlsson

Image